Cum calculam caloriile din dieta

02.10.2019

Cum calculam necesarul  zilnic de calorii


O calorie este cantitatea de energie sau de caldura necesara pentru a ridica temperatura unui gram apa cu 1 grad Celsius. O calorie este egala cu 4,184 Jouli, o unitate comuna de masurare a energiei utilizata in stiintele fizice.

Cei mai multi dintre noi asociaza caloriile cu produsele alimentare, cum ar fi "aceasta cutie de suc contine 200 de calorii." Astfel, caloriile prezentate pe un pachet de alimente sunt, de fapt, kilocalorii (1.000 de calorii = 1 kilocalorie). Acest cuvant (kilocalorie) este uneori scris cu litere mari pentru a arata diferenta, dar de cele mai multe ori nu se intampla acest lucru. O calorie alimentara contine 4.184 Jouli. O cutie de suc care contine 200 de calorii alimentare, contine 200.000 de calorii obisnuite sau 200 de kilocalorii. Un galon de benzina contine 31.000 kilocalorii.

Acelasi lucru se aplica si la exercitii - atunci cand o diagrama de fitness spune ca arzi aproximativ 100 de calorii pentru fiecare 1.600 m de jogging, inseamna 100 kilocalorii. Pe parcursul acestui articol, atunci cand mentionam "calorie" inseamna "kilocalorie".

Numarul de calorii dintr-un aliment este o masura a energiei potentiale pe care acel aliment o contine. Un gram de carbohidrati are 4 calorii, un gram de proteine are 4 calorii si un gram de grasime are 9 calorii. Alimentele sunt o combinatie a acestor trei elemente. Deci, daca stii cati carbohidrati, grasimi si proteine sunt in fiecare aliment, stii cate calorii sau ce cantitate de energie contin respectivele alimente.

Daca ne uitam la eticheta nutritionala de pe partea din spate a unui pachet de fulgi de ovaz cu zahar brun si de artar, descoperim ca are 160 de calorii. Acest lucru inseamna ca, daca turnam fulgii de ovaz intr-un vas, si-l punem pe foc sa arda complet (fapt destul de complicat), reactia ar produce 160 kilocalorii (amintiti-va: caloriile alimentare sunt kilocalorii) - adica o energie suficienta pentru a creste cu un grad Celsius 160 de litri de apa.

Daca ne uitam mai atent la eticheta nutritionala, vom vedea ca fulgii de ovaz contin 2 grame de grasime, 4 grame de proteine si 32 de grame de carbohidrati, care produc un total de 162 de calorii (evident, producatorii de alimente tind sa rotunjeasca). Din aceste 162 de calorii, 18 provin din grasimi (9 cal. x 2 gr.), 16 provin din proteine (4 cal. x 4 gr.) si 128 provin din carbohidrati (4 cal. x 32 gr.)

Corpul nostru "arde" caloriile din fulgii de ovaz prin procese metabolice, prin care enyimele dizolva carbohidratii in glucoza si alte zaharuri, grasimile in glicerol si acizi grasi, iar proteinele in aminoacizi.

Aceste molecule sunt apoi transportate prin fluxul sanguin la celule, unde, fie sunt absorbite pentru utilizarea imediata, fie sunt trimise la stadiul final al metabolismului in care acestea reactioneaza cu oxigenul pentru a elibera energia inmagazinata.

De cate calorii au nevoie celulele noastre pentru a functiona bine? Numarul difera de la o persoana la alta. Este posibil sa observi pe etichetele nutritionale ale alimentelor pe care le cumperi ca "valorile zilnice procentuale" se bazeaza pe o dieta de 2.000 de calorii.

2.000 de calorii reprezinta o medie aproximativa pentru ceea ce o persoana are nevoie sa manance intr-o zi, dar corpul tau poate avea nevoie de mai mult sau mai putin de 2.000 de calorii. Inaltimea, greutatea, sexul, varsta si nivelul de activitate pot influenta necesarul de calorii.

Pentru a fi o persoana sanatoasa (cu un trup subtire sau bine facut) nu este suficient sa mancam numai mancare cu putine calorii sau mancare sanatoasa pur si simplu, ci mancare sanatoasa pentru care s-a calculat un balans optim intre cele 3 mari substante organice: proteine, grasimi si carbohidrati iar alimentele din care provins a fie de cea mai buna calitate.


• Calorii zilnic x procent proteine / 4 calorii per gram = grame din proteine
• Calorii zilnic x procent grasimi / 9 calorii per gram = grame din grasime
• Calorii zilnic x procent carbohidrati / 4 calorii per gram = grame din carbohidrati
CALCUL: Spre exemplu, intr-un plan de dieta cu un necesar de 2000 calorii zilnic si procentele recomandate mai sus de 30% proteine, 20% grasimi si 50% carbohidrati:

• (2000 x 0.30) / 4 = 150 grame proteine
• (2000 x 0.20) / 9 = 44 grame grasimi
• (2000 x 0.50) / 4 = 250 grame carbohidrati*

In Studiul China se considera proportii de 80% carbohidrati, si 10% proteine, 10% grasimi. Probabil adevarul este undeva la mijloc, existand diferente si in functie de cultura si civilizatie.

Un astel de dieta ar artata astfel:

• (2000 x 0.10) / 4 = 50 grame proteine
• (2000 x 0.10) / 9 = 22 grame grasimi
• (2000 x 0.80) / 4 = 400 grame carbohidrati*

* 1 g proteina furnizeaza 4 calorii

* 1 g grasime furnizeaza 9 calorii

Untul si uleiul contin exclusiv grasimi iar zaharul si mierea contin exclusiv carbohidrati. Nu toate alimentele au insa o singura substanta organica in compozitie ci mai degraba sunt compuse din diverse procente din fiecare dintre acestea trei.

Folosiți imagini pentru a separa vizual conținutul

În afară de paragrafe, imaginile pot juca un rol important în separarea conținutului în locurile esențiale. În secțiunile principale ale articolelor puteți introduce imagini care să sublinieze ideea principală.

You can also use blockquote formatting to quote some wise words.

Aici începe textul. Apăsați aici și începeți să scrieți. Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium totam rem aperiam eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et.

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți